Onderwijsmagazine

Van student naar docent op Landstede MBO

Paola Schot werkt bij Landstede MBO aan de Fuchsiastraat en de Ossenkamp. Ze was 21 jaar geleden de eerste docent Animatie in het team Vrij & Gastvrij, met de uitdaging om dat vakgebied handen en voeten te geven. Momenteel is ze naast docent en coach ook schoolopleider.

‘Een frisse wind met nieuwe inzichten. Gaaf vind ik dat’

‘Veel studenten waarderen de manier waarop we hen begeleiden en coachen. Dat maakt dat we vaak na de opleiding ook nog contact houden en oud-studenten hier graag willen werken. Zo kijkt ons team ook: wat voor generatie hebben we in huis, waar zijn ze met hun gedachten, wat hebben ze nodig.

Als schoolopleider begeleid ik nu 32 stagiairs en docenten die aan de Fuchsiastraat en Ossenkamp werken. Ze leren heel veel van elkaar en ik leer ook heel veel van hen. Jonge mensen kunnen soms hun vinger leggen op dingen waarvoor je als het ware blind bent geworden als je al twintig jaar meedraait.

Laatst hadden we het over studenten die echt niet meedoen in de les. Ik vind dat storend. Een jonge docent snapte dat echter wel. Zij wist zich nog vers te herinneren dat je niet de hele dag gefocust kunt zijn. Ze vond het prima; de volgende keer zouden ze wel weer aanhaken. Inderdaad, dacht ik toen. We zijn allemaal gewoon mensen met onze eigen spanningsboog en focus, niet iedereen kan altijd maar even fris en fruitig zijn.

Zo’n docent biedt een frisse wind met nieuwe inzichten. Dat vind ik gaaf. Het is fijn dat oud-studenten hier willen werken. Dat zegt wel wat over de sfeer in ons team. Het maakt ons trots dat we dat zo mooi hebben gecreëerd met elkaar.’

‘Nu ben ik hier docent, wie had dat ooit gedacht!’

Celine Boer haalde op Landstede MBO haar diploma’s niveau 2 en 4 (Leisure & Hospitality). Vervolgens volgde ze met succes de hbo-opleiding docent omgangskunde. Sinds september 2021 werkt ze bij Landstede MBO aan de Fuchsiastraat. Celine begeleidt studenten op het studiecentrum, geeft LOB en burgerschap, animatie, introductie recreatie en show, en heeft een coachklas.

‘De studenten waarderen dat ik dichtbij sta qua leeftijd en werkveld. Ze zien mij als een voorbeeld: ook met vmbo-basis als start kun je een positie als docent bereiken. Gewoon stapje voor stapje, steeds de lat iets hoger leggen, op je eigen tempo. Ooit was ik heel bang voor het hbo. Mensen om mij heen zeiden: zou je dat wel doen met je geschiedenis.

Ik heb heel veel gehad aan de docenten die nu mijn collega’s zijn. Ze zeiden: waarom zou je het niet proberen? Paola Schot adviseerde me op een gegeven moment de lerarenopleiding Omgangskunde. Geen rekenen, geen wiskunde, geen statische vakken, maar studenten coachen en begeleiden, ze leren om te gaan met allerlei situaties, werken aan hun eigenwaarde, ze goed voorbereiden op het leven.

Ik ben echt oprecht blij dat het team mij deze kans heeft gegeven. In mijn werk krijg ik veel ruimte om dingen uit te proberen. Ik heb een minor Leren & ICT gedaan en studenten blijken het heel leuk vinden wanneer ik digitale tools gebruik. Dat hoort gewoon bij de jongere generatie van nu. Als student had ik het heel erg naar mijn zin op Landstede MBO. Ik heb er mijn weg gevonden. Nu ben ik hier docent, wie had dat ooit gedacht!’

‘Het is prachtig als je ontdekt dat ze er iets van hebben opgestoken’

Ravenna Nicasie startte in 2012 met de opleiding luchtvaartdienstverlening en grondofficemedewerker niveau 3/4 op Landstede MBO. Na een jaar stapte ze over naar de opleiding Fotografie. Ze studeerde af in 2017 en koos voor weer een heel andere richting: de opleiding Toegepaste Psychologie op Hogeschool Saxion in Deventer. Momenteel zit Ravenna in het laatste jaar, en loopt ze vier dagen per week stage bij Margreet Overweg in het Studiecentrum aan de Fuchsiastraat in Zwolle.

‘In het Studiecentrum geven we workshopseries aan studenten op gebied van kernvaardigheden, zoals plannen, stress, faalangst, dat soort onderwerpen. We helpen studenten die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. “Duwtje in de rug” is trouwens ook een workshop. Ik doe dat drie dagen aan de Fuchsiastraat en een dag per week aan de Ossenkamp. Het bevalt enorm.

Margreet is mijn coach geweest toen ik de opleiding fotografie deed en we hebben altijd via LinkedIn contact gehouden. In 2020 heb ik  bijgedragen aan een project van haar en nu heeft ze mij aan deze stageplek geholpen. Het is nu een meer gelijkwaardige relatie. Dat is wennen, maar op een positieve manier. Ik krijg veel vertrouwen, kan mijn eigen invulling aan bepaalde dingen geven.

Margreet heeft de workshops op haar manier gestructureerd, maar ze staat heel erg open voor suggesties. De workshops die ik nu geef, zouden voor mij vroeger heel waardevol zijn geweest, zoals plannen.

Ik vind het top om met jongeren te werken, te trainen en te coachen. Het is elke keer weer prachtig als je ontdekt dat ze er iets van hebben opgestoken. Dat ze iets geleerd hebben waarmee ze verder kunnen. Kijk, dan heb ik echt iets bijgedragen! Ja, ik zou hier na mijn opleiding wel willen werken.’

‘Ik ben hier voltijds bezig met mijn passie’

In 2014 haalde Jaro Wanders zijn diploma Fotografie & Vormgeving op Landstede MBO. Hij besloot echter bij de Marine te gaan in de technische dienst, waar hij onder andere les gaf aan matrozen en toekomstige korporaals. Na zeven jaar zocht hij wegens familieomstandigheden weer een baan aan de wal. Hij belde met Landstede MBO en was meteen welkom. Jaro werkt sinds september 2021 als Instructeur Weerbaarheid aan de Ossenkamp in Zwolle.

‘Op deze locatie startte ik destijds als student en nu maak ik deel uit van het team. Geweldig. Ik heb mijn hele leven als iets met krijgskunst gehad. Als jongen van acht jaar ging ik op aikido, waarvan ik de filosofie leerde toepassen op het dagelijks leven. De techniek is het middel, het doel is greep op jezelf en op het leven te krijgen. Later ben ik overgestapt op het meer confronterende Systema, een Russische vechtkunst waarin alles is toegestaan.

Ik ben een van de weinige full instructors Systema in Nederland. Met die insteek ben ik hier Instructeur Weerbaarheid geworden. Het gaat om fysieke vaardigheden, maar ook mentale kracht: hoe ga je met bepaalde situaties om. Handhavers en beveiligers moeten constant keuzes maken, bepalen hoe ze waarop reageren.

De grote insteek is dat ze eerst zichzelf veilig houden en vervolgens besluiten hoe ze de situatie professioneel aan kunnen pakken. De basis verschilt per student, het is maatwerk.

Het mooie is dat ik hier de ruimte krijg om mijn eigen lessen te ontwikkelen, zodat ik me aan de groep kan aanpassen.

Ik wil aan de studenten meegeven dat ze zichzelf kunnen en mogen zijn, terwijl ze te allen tijde professioneel blijven handelen. Ja, ik voel me hier op mijn plek. Ik mis het varen, maar ik heb er zoveel voor teruggekregen. Ik ben voltijds bezig met mijn passie.’

‘Het mbo is net zo waardevol als het hbo’

In 2019 haalde Bart Vos op Landstede MBO zijn diploma Leisure & Hospitality. Nu zit hij in het tweede jaar van de vernieuwde lerarenopleiding Teachers College op Hogeschool Windesheim. Een dag per week loopt hij stage bij Landstede MBO. Hij geeft Burgerschapslessen aan studenten Facilitaire Dienstverlening.

‘Met mijn huidige opleiding kan ik me oriënteren op zowel primair, voorgezet als beroepsonderwijs. Ik draag mbo wel het warmste hart toe, maar wil mijn blik eerst verruimen. Dus hierna ga ik eerst nog pabo doen. Het is wat mij betreft een mooie weg, via het mbo.

Ik wilde heel graag stage lopen op Landstede MBO. Mijn opleiding heeft een positief en prettig gevoel nagelaten. Hier heb ik echt geleerd dat het niet alleen gaat om kennisoverdracht, maar ook om de relatie. En die relatie is hier ijzersterk. De docenten doen hun best om hun studenten iets moois mee te geven. Dat is wat ik ook het liefst doe: mensen de kans bieden zich te ontwikkelen, zich te ontplooien, hun soms verborgen talenten tevoorschijn te laten komen. Dat wil ik graag begeleiden en coachen.

Wat ik aan de studenten wil meegeven is dat het mbo net zo waardevol is als het hbo. Ik zou willen zeggen: kies de weg die voor jou het beste is. Ga werken, ga verder studeren, doe wat bij je past.

Toen ik hier op school zat, had ik me niet kunnen voorstellen dat ik hier drie jaar later zou werken. Dat mijn docenten mijn collega’s zouden worden en dat ik voor groepen sta. Dat bewijst maar dat alles mogelijk is. Landstede is zeker een omkeer geweest in mijn leven. Die gun ik mijn studenten ook.’