Onderwijsmagazine

‘Wat mij betreft is er een tijd van voor en na corona’

 

 

 

 

‘Wat mij betreft is er een tijd van voor en na corona’

Margriet aan het Rot, docent verpleegkunde mbo Menso Alting

 

 

 

 

‘Op 16 maart hebben we de taken per thema verdeeld in ons team, zoals digitaal onderwijs en bpv. Dat stond al snel op poten. Belangrijk vonden we het om onze studenten te spreken en duidelijk te maken hoe we verder zouden gaan. Als team weten we uit ervaring wat er speelt in de zorg. Het is zwaar voor de studenten die er zitten, er komt heel veel op ze af.

Er zijn studenten die zelf besmet zijn geraakt en alleen op een kamertje hebben gezeten om uit te zieken. Er zijn studenten die keihard werken op hun werkplek terwijl mensen om hen heen ziek zijn. Ik ben ontzettend trots op ze, hoe ze zichzelf staande houden. Weet je, het zit er echt in bij onze studenten: het willen zorgen. Drie studenten moesten op 12 maart verplicht uit Spanje van hun stageadres vertrekken. Via hun vorige stage zijn ze hier meteen weer aan het werk gegaan. Daardoor zie je waarom ze voor een zorgopleiding hebben gekozen.

Snelheid

We hebben de volgorde van de lessen aangepast. Er is een ochtendblok en een middagblok, daar hebben we met de studenten afspraken over gemaakt. Ze maken opdrachten, we helpen ze waar nodig, elke docent heeft zijn manier daar wel in gevonden. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe snel we met z’n allen die digitale snelweg op zijn gegaan.

Momenteel ben ik als resultaatverantwoordelijke kwaliteit druk met de examinering. Ik heb geïnventariseerd wie van de tachtig examenstudenten wat nog moet doen. We hebben een verantwoordingsdocument geschreven om aan te geven hoe we het willen aanpassen met vooral criterium gerichte interviews in plaats van praktijkexamens, zodat we kunnen bepalen of de student het werkproces voldoende beheerst en beroepsbekwaam is. Dat is goedgekeurd door de examencommissie.

Logboek

Wat mij betreft is er straks een tijd van voor en na corona. We schrijven echt geschiedenis. We hebben onze studenten dan ook meteen aan het werk gezet met het bijhouden van een logboek waarin ze hun eigen ervaringen opschrijven en wat ze horen in het nieuws. Dat is belangrijk voor loopbaan en burgerschap, maar ook voor hun eigen verwerking van dit alles.

Weet je, ze maken zo ontzettend veel mee nu. Een eerstejaars vertelde online hoe ze vier collega’s heel verdrietig aan tafel zag zitten omdat er zoveel mensen waren overleden. Dat raakt je dan. Dan zou je het liefst even naast haar willen gaan zitten. Maar dat kan nu niet, het moet op afstand.’