‘Onze docenten hebben er heel veel tijd in geïnvesteerd om de studenten op Teams te krijgen. Dat heeft een aantal weken gekost. De doelgroep van Entree is namelijk heel divers. Er zijn anderstaligen bij die niet gewend zijn om met een computer te werken. Sommige studenten hebben niet altijd zulke goed werkende spullen. Anderen wonen met tien mensen in een huis, waar geen rustig plekje is om te werken.
Vanaf het begin van de coronacrisis heb ik aangedrongen op opvang op de locaties, omdat veel van onze studenten zich in een kwetsbare positie bevinden. We hebben een opvangrooster gemaakt, waardoor studenten altijd naar school kunnen komen. Gelukkig hebben we ze nu allemaal wel in beeld.
Het is over het algemeen een uitdaging voor onze studenten om gemotiveerd te blijven en een goede structuur en dagritme aan te houden. Soms is het ’s morgens nodig dat we ze bellen, appen of mailen om ze bij de les te krijgen. Studenten liggen nog te slapen, anderen zijn aan het werk of met andere dingen bezig. Er zijn er ook die rustig pas om vijf uur online komen, of om tien uur ’s avonds. Collega’s werken soms van half negen ’s ochtends tot twaalf uur ’s nachts.
Het is zwaar, maar ik heb gewoon een topteam met allemaal positieve docenten. We bieden elkaar steun, we bespreken de studenten om te kijken of we elkaar kunnen helpen en we vieren kleine succesjes, bijvoorbeeld als een student na lange tijd ineens wèl contact opneemt. Het is ook gewoon ons werk, wij zijn het gewend om voortdurend studenten erbij te betrekken en te motiveren. Om hen niet uit het oog te verliezen, deden we dat ook tijdens de meivakantie. Dat vind ik klasse van de collega’s.
Voor ons als team zijn de online mogelijkheden handig: minder reizen, meer overleg. De mogelijkheid tot online leren is ook wel een aanwinst, maar onze studenten moeten juist ook leren naar school te komen, afspraken na te komen en zich aan de structuur te houden. Het groepsproces is heel belangrijk evenals een goed dagritme.
Daarom moet deze situatie niet meer te lang duren. Kijk, ik heb een fijn huis, goede wifi, eten en drinken. Maar ik weet dat de situatie van veel van onze studenten heel anders en zorgelijk is.
Ik hoop niet dat ze door deze crisis gaan afhaken. Misschien werkt het echter ook andersom: denken ze in deze periode van rust na over hun toekomst en ontdekken ze juist dat school zo gek nog niet is. Hoe dan ook: wat mij betreft gaan we weer snel open en hebben we iedereen weer in de school. Dan gaan we volop les geven en er echt van genieten.’