Onderwijsmagazine

Column: Rust bewaren en samen plezier maken

 

 

 

 

Column: Rust bewaren en samen plezier maken 

Onze premier heeft de laatste zin op de persconferentie nog niet uitgesproken of de appjes knallen mijn telefoon uit: Belachelijke maatregelen, veel te laat, logisch, we gaan er tegen aan.

We leven tegenwoordig van persconferentie naar persconferentie. Ook ik app na iedere persconferentie: eerst even afstemmen in de schoolleiders-app, en: wat moeten/willen we ermee? 

Dan appen met Max Jacobsen (voorzitter Corona-werkgroep) en het VO-beraad. We krijgen steevast verstandige antwoorden: even rust in de tent, we overleggen morgen en komen met een gemeenschappelijk standpunt. Dat is iets was we als Landstede Groep goed doen: de rust bewaren.

Dan de volgende dag op school. Tussen de auto en mijn kantoor worden de eerste vragen en zorgen op me afgevuurd. Daarna in onze dagelijkse scrum met medewerkers is het niet anders en geven we vooral aan de rust te bewaren. Onze mentoren doen dat vervolgens ook in de dagelijkse mentormomenten.

De mailtjes van ongeruste ouders komen inmiddels binnen. Iedereen heeft een mening, iedereen heeft een stelling. Niemand is meer bondscoach, maar iedereen is nu viroloog. De samenleving polariseert heftig op ieder onderwerp. De mondkapjeskwestie is hierin de meest recente. Het vliegt alle kanten op. Van: natuurlijk en het is asociaal om er niet een mondkapje te dragen, tot: schoolleiders experimenteren met de gezondheid van kinderen.

Onlangs hebben we een digitale studiedag georganiseerd. Een stevig inhoudelijk programma met een break waarin we digitale bingo en ren je rotje in je krotje hebben gespeeld. Feestbrillen, toeters, alles er op en aan. We hebben ongelofelijke lol gehad en niemand had het over het C-woord, niemand nam elkaar de maat, geen tegenstellingen. Gewoon gezamenlijke lol. Dit moeten we vaker doen en vasthouden. Want we missen elkaar en doen te weinig leuke dingen. Gooi je agenda leeg en ga wat leuks doen met elkaar, zeker nu!

Ik sta op het moment dat ik dit schrijf met één been in de herfstvakantie van Nederland-midden. Ik  wil naar Oostenrijk. Ik wil daar graag even de rust bewaren. Daar vindt vast iedereen wat van. Dat mag, maar maak ook vooral plezier met elkaar!

 

 Edwin Blok

 Directeur Morgen College