Onderwijsmagazine

Droomstage bij Zweeds gamebedrijf

Ronen Iflé (19) en Jesse Lubbers (18) zijn al jaren dikke vrienden. De studenten van de opleiding Media & Vormgeving kennen elkaar sinds de eerste klas van de basisschool. Ze wonen in Deventer en zijn fervente gamers. De heren lopen dit najaar een droomstage in Zweden. Ze vertellen erover tijdens een Zoomgesprek. Glimmend van trots. De studenten werken op een paar meter afstand van elkaar, vanuit een comfortabele draaistoel en aan een eigen bureau.

Jesse vertelt: ‘We spelen al jaren esport games en volgen onder meer de teams van GODSENT uit Zweden – die spelers behoren tot de absolute wereldtop. Er zijn evenementen waarbij een heel stadion vol fans meekijkt naar een scherm met een live game. We doen de mediaopleiding; ik ontwerp graphics en Ronen is altijd druk met video. Dus ik dacht begin dit jaar: zou het niet leuk zijn om af en toe de teams van GODSENT te helpen?

‘Zullen we het gewoon proberen?

De meeste communicatie binnen de wereld van esport gaat via Twitter, vertelt Ronen. ‘Geen idee waarom, maar het is zo.’  Begin dit jaar verstuurde hij een Direct Message naar het Twitteraccount van GODSENT, een bedrijf in het Zweedse Malmõ dat gespecialiseerd is in esport games, Er kwam heel snel een reactie. Jesse: ‘Iemand van hen bekeek banners die ik had ontworpen en hij vroeg of ik in opdracht vaker iets wilde maken’.

Jesse en Ronen voor het gebouw van het stagebedrijf in Malmõ 

 

Zo was er dus al een mooie brug geslagen. Ronen: ‘Toen we in het voorjaar op zoek gingen naar een stageplek keken we elkaar aan, zo van: zullen we het gewoon proberen?’ Opnieuw zochten ze contact met het bedrijf en er werd direct enthousiast gereageerd. ‘Om ons een stageplek te bieden, moest het bedrijf eerst een licentie aanvragen. Toen dat was geregeld, hebben wij alle formulieren ingevuld en onze  voorbereidingen getroffen. We zouden in augustus beginnen’, vertelt Jesse.

Maar ja, de coronacrisis maakte het niet gemakkelijker. ‘Zweden gaat heel soepel om met het virus. Maar vanuit Nederland deden ze toch wat moeilijker. Uiteindelijk konden we in oktober alsnog gaan’, vertelt Ronen.

‘We zitten dagelijks in de sportschool

Nu wonen ze tijdelijk samen in een appartement, dichtbij het kantoor waar ze overdag werken. Geloof het of niet, maar ze komen ook ’s avonds nog toe aan gamen… ‘En we eten super gezond’, lacht Jesse. ‘Het bedrijf zorgt goed voor ons. Ze vinden het belangrijk dat we fit blijven. We deden nooit zoveel aan sport, maar nu zitten we bijna dagelijks in de sportschool.’

Hebben ze nog een gouden tip voor andere studenten die een stageplek zoeken? Ronen: ‘Wij zijn dit jaar begonnen op de website stagebedrijf.nl, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden." Jesse: ‘Gewoon je hart volgen, iets beters bestaat niet.’

Plaatsvervangend CEO Matias Riihijärvi van GODSENT wil wel iets kwijt over deze twee Dutch guys. ‘Het eerste dat opviel is hun enthousiasme. Ze zijn zo gretig en leergierig. Dat voelde meteen goed. We hebben vaker creatieve jonge mensen een plek gegund binnen het bedrijf en het levert altijd iets op. Het loont ook voor ons de moeite.’

Zweden voert een ander, minder streng beleid rondom corona. Dat maakt deze internationale stage misschien iets gemakkelijker, vertelt Riihijärvi. Toch liggen alle internationale events stil en moet het bedrijf zich goed aanpassen aan de situatie. Riihijärvi: ‘Ons werk gaat door en dan is het fijn als je hulp van buiten krijgt. Het was geen moeilijke keuze om deze twee mannen hier naartoe te halen. Ik zou het zo weer doen’.

‘Worden enorm serieus genomen’

Online werken kan ook, maar fysiek overleg is wel zo prettig, vertelt Riihijärvi. ‘Vooral als het gaat om graphics ontwerpen. Je kunt sneller ideeën uitwisselen. Het is veel effectiever dan bellen.’ Hij is nu al dik tevreden over de stage. ‘Het is onze wens en ambitie om hen verder te laten ontwikkelen, zodat ze na hun opleiding voltijd voor ons aan de slag kunnen. Ik hoop dat zij er hetzelfde over denken.’

Ronen en Jesse zijn helemaal in hun nopjes met die toezegging. Begin volgend jaar gaan ze eerst terug naar Nederland. Ze willen eerst de opleiding bij Landstede MBO afmaken. En dan terug naar Zweden? Wie weet. ‘Het is een droomplek. We mogen hier alles doen, worden enorm serieus genomen. We zitten bij belangrijke overleggen en leveren ideeën aan. Het is heel creatief. Ja, precies wat we hoopten’, zegt Jesse.