Onderwijsmagazine

Mbo-ambassadeur Samuel uit Raalte: ‘Ontdek wat je wil door te doen’

‘Het is best wel druk, maar ik geniet er echt van. Ik word ook steeds meer herkend, dat is heel grappig. Je kunt me vinden op posters, op de socials en op open dagen. Ik laat trots alle opleidingen zien, ook die waarvan ik niet zoveel verstand heb, zoals eerste monteur mechatronica of precisieverspaner. Maar mijn stelling is: kies de mbo-opleiding die je zelf graag wilt doen, laat je keuze niet door anderen bepalen. Volg je hart en pak je kans. En dat wil ik graag overdragen.’

Samuel (19) volgde zelf ook zijn hart: hij koos voor de opleiding Verpleegkundige in Raalte. ‘Het is geweldig, ik zit hier precies op mijn plek. Jammer dat niet meer jongens kiezen voor deze opleiding. Dat zou ook leuk zijn voor de patiënten. Als mannelijke verpleegtehuisbewoner wil je ook wel eens van man tot man over mannendingen praten, al is het alleen maar over voetbal.’

Het kan alle kanten op

In de toekomst wil Samuel verpleegkunde combineren met defensie. ‘Het zit bij ons een beetje in het bloed. Mijn vader en broer zitten ook bij defensie. Ik vind het echt heel gaaf. De afwisseling, de avonturen en daarbij de zorg voor mensen. Dat is echt mijn ding. Maar ja, zo denk ik nu. Stel dat ik in de komende twee jaar van mijn opleiding tijdens stages ineens iets anders ontdek wat ik heel interessant vind, dan sta ik daar ook voor open. Het kan alle kanten op. Wie weet ga ik hierna een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld bij de Koninklijke Militaire Academie, dan word ik officier. Maar eerst hou ik me nog vast aan de lijn waarvoor ik nu gekozen heb.’

Ontdekken door doen

‘Ik ben iemand die nooit echt heel veel van leren heeft gehouden, van dingen in je hoofd stampen’, vertelt Samuel. ‘Ik leer het best in de praktijk. Daarin ervaar je welke theorie je nodig hebt, zodat je het nut ervan inziet om die ook te leren. Dat is het mooie van het mbo: de vele praktijkervaring die je opdoet.

En al doende ontdek je wat je meer en minder ligt. Vorig jaar heb ik stage gelopen bij ouderen, zowel op een afdeling psychiogeriatrie als op een afdeling somatiek. Dat is toch niet echt de doelgroep van mijn keuze. Nu loop ik stage bij gehandicapten, de meesten hebben het verstandelijke niveau van een eenjarige.

Zij kunnen niet praten, je moet op een andere manier proberen te communiceren. Dat is moeilijk, maar heel dankbaar werk. Hierna wil ik ook nog in een gevangenis op een psychiatrische afdeling werken, ervaren hoe dat is. Het lijkt me mooi om die mensen te zien groeien in hun mentale welzijn.’

Serieus genomen

‘Ontdek wat je wil door te doen.’ Dat is wat Samuel als ambassadeur wil uitdragen. ‘En dat is waar je op Landstede MBO volop de gelegenheid voor krijgt. Het is een goede school. Landstede MBO in Raalte is een kleine school, je bent geen nummer: iedereen kent je. Kijk, geen enkele school is perfect, maar het mooie is, dat als je aanbevelingen hebt, daar ook naar wordt geluisterd.

Dat kan gaan om kleine dingen zoals dat de docenten zich eerst even verdiepen in de techniek van een bord, zodat er noch gezichtsverlies noch tijdsverlies optreedt. Of over communicatie: dat we van te voren weten dat we er een tweede coach bij krijgen. Maar ook bijvoorbeeld om de vraag of er minder tijd aan werkveldoriëntatie en méér aan stage kan worden besteed in het eerste jaar. In al dit soort opmerkingen word je heel serieus genomen.’

Dit is mbo

Om het belang van middelbaar beroepsonderwijs te benadrukken, nam de MBO Raad in 2017 het initiatief tot ‘Dit is mbo’. Eén van de onderdelen is de ambassadeursverkiezing. Elke mbo-school houdt eerst een eigen ambassadeursverkiezing. ‘Docenten meldden mij in mijn eerste jaar aan als kandidaat-ambassadeur’, vertelt Samuel.

‘Na een soort sollicitatiegesprek kreeg ik de functie en nu ben ik als het ware het gezicht van Landstede MBO.’ Hij werd meteen aangemeld bij ‘Dit is mbo’. Inmiddels nam hij in Groningen deel aan de Challenges die mbo-studenten aangaan om kans te maken op de titel Landelijk Ambassadeur mbo.

Vanuit het hele land doen 33 mbo-ambassadeurs mee aan ‘Mbo’ers Pakken Aan’ op YouTube. In negen korte, spannende afleveringen kwalificeren de ambassadeurs zich voor de finale, het ‘Dit is mbo ambassadeursgala’.

Finale

In deze finale houden de drie overgebleven ambassadeurs een pitch om jury en de kijkers te overtuigen waarom zij de titel Landelijk Ambassadeur mbo verdienen. Het gala vindt plaats op 15 mei. Behalve de prijs Landelijk Ambassadeur mbo worden ook vier andere prijzen uitgereikt: Best of Excellence Award, Onderwijsteam van het jaar, Beste leerbedrijf en Beste praktijkopleider. Kijken en stemmen kan op 15 mei vanaf 18.30 uur live via youtube.com/ditismbo.

‘Of je de landelijke titel nu krijgt of niet, je hebt met het mbo-ambassadeurschap van je eigen school altijd gewonnen’, vindt Samuel. ‘Je leert er heel veel van en het staat prachtig op je CV.’ Maar ondertussen is het spannend allemaal. ‘Ja. Ik vind het steeds spannender worden.’ Hij kijkt peinzend voor zich uit. ‘Ik moet nog een mooi pak halen. Zal ik in vol ornaat gaan, of gewoon casual? Ik twijfel nog.’ Twijfelen mag. Ook met twijfelaars weet men weg op Landstede MBO.