Onderwijsmagazine

Alumni aan het woord: Joyce van de Beek

Alumni aan het woord:

‘Ik vond mijn opleiding superleuk en leerzaam’

Naam: Joyce van de Beek
Opleiding: Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ)
Leeftijd: 26 jaar

Joyce wilde sowieso in de zorg werken. Wat verder reizen voor haar studie was geen probleem, want ze voelde zich welkom en gezien bij Landstede in Harderwijk. Na haar afstuderen heeft ze een tijdje mbo-studenten begeleid naast haar reguliere baan. Dat was wel wennen, maar ze had veel aan haar collega’s.

‘Ik wist dat ik iets in de zorg wilde doen, maar had nog geen idee welke doelgroep mij aansprak. Ik koos daarom voor de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. Die is de eerste twee jaar heel breed opgezet qua doelgroepen, daarna ga je je specialiseren. Ik koos voor de richting Gehandicaptenzorg niveau 4. In 2017 ben ik geslaagd.

Het belangrijkste aan een opleiding vind ik dat je welkom bent, dat je je gezien voelt en dat je terecht kunt bij docenten. De open dag bij Landstede Harderwijk voelde voor mij al meteen goed. Ondanks de reisafstand vanuit Barneveld koos ik voor Harderwijk in plaats van een opleiding in Ede of Amersfoort. Mijn verwachtingen zijn helemaal uitgekomen. Er waren korte lijntjes met de docenten, weinig tot geen lesuitval en een mooie inhoud van de lessen. Ik vond mijn opleiding superleuk en leerzaam.

Sinds mijn afstuderen werk ik als persoonlijk begeleider op een woonlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Vorig jaar werd ik gevraagd om eens te komen praten over een baan als onderwijsondersteuner bij Landstede. Vervolgens ben ik begonnen als onderwijsondersteuner bij de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. Ik deed dat naast mijn baan van 32 uur.

Als onderwijsondersteuner hielp ik studenten individueel en in de groep bij het maken van planningen, verslagen en feedback geven. Aan het begin was ik aan het aftasten hoe ik met de studenten moest omgaan. Ik vulde te veel in voor de studenten, maar door meer vragen te stellen, komen ze zelf op ideeën. Ik had ook veel aan mijn collega’s die mij feedback gaven. In juli heb ik afscheid genomen, omdat ik in september gestart ben ik met een hbo opleiding. Het was wel een interessant en leerzaam avontuur.

Ik werk nog steeds 32 uur op de woonlocatie, daarnaast studeer ik deeltijd Social Work in Ede. Ik ben op zoek naar meer verdieping en uitdaging in mijn werk en hoop dat met deze studie te vinden. Ik zie wel waar het mij gaat brengen.’