Onderwijsmagazine

Rahek wil de architectuur van het Midden-Oosten en Europa verbinden

Rahek begon in de Internationale Schakelklas, stroomde door naar de entreeopleiding in Raalte en deed daar vervolgens ook nog twee niveau 2-opleidingen in één jaar: ‘Omdat ik het leuk vond en het kon.’
Inmiddels is ze bijna klaar met haar niveau 4-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw bij Landstede MBO in Harderwijk. Na het mbo volgt het hbo. Ze weet precies wat ze wil bereiken: ‘Uiteindelijk wil ik nog naar de universiteit, het allerhoogste halen.
Als kind was ik al creatief, ik tekende en schilderde veel, dat doe ik nu nog. Ik wist toen al wat ik wilde worden: een famous architect of interieurdesigner worden die mooie ontwerpen maakt door de Europese architectuur met die van het Midden-Oosten te verbinden.’ 

‘Ik zit nu in mijn laatste jaar. Examentijd dus. Vandaag had ik het examen Engels, spreken en gesprekken voeren: ik kreeg een 9,1. Daar was ik erg blij mee! Ik ben beter in Engels dan in Nederlands. Dat komt omdat ik in Syrië op school ook Engels leerde. Nederlands, is lastig voor mij, vooral de grammatica.

Daarom vind ik interieurdesign ook interessanter dan bouwkunde. Bij interieurdesign werk je vooral met kleuren, vormen en beeld. In de bouw heb je veel vaktaal, Het begrijpen van al die termen kost mij heel veel energie en tijd, zo merkte ik tijdens mijn stage bij een bouwbedrijf.

Familie op eerste plaats

Toen ik elf was begon de oorlog in Syrië. Steeds gingen we naar een andere plek. Eerst binnen Syrië, daarna naar Jordanië, dat vlakbij Daraa lag, de stad waar wij altijd hadden gewoond. We vertrokken samen met mijn ouders, opa, oma, oom en twee broers die nu 25 en 16 zijn. Een jaar later gingen we naar Egypte omdat we ons daar safer voelden. Twee jaar later zei mijn vader dat we naar Nederland gingen, een fijne en meer stabiele bestemming.

In december 2014 kwamen we hier aan. Na een verblijf in AZC Azelo kregen we een mooi huis in Nijverdal. Mijn ouders zijn daar vorig jaar een winkel met Arabische en Turkse geneesmiddelen en Nederlands en Arabisch eten begonnen. Ik help mijn ouders vaak. Voor Arabische mensen staat familie op de eerste plaats.

Verschillende niveaus

In februari 2015 kwam ik terecht in de Internationale Schakelklas (ISK). Na een jaar konden ze mij niets meer leren en ik ging naar het vmbo, tl-niveau. Dat ging heel slecht. Mijn taal was niet zo goed en daarom moest ik naar kader en daarna nog naar basis. Toen vond ik het niet meer leuk. Gelukkig was de conciërge een Irakees die Arabisch sprak. Hij zei dat ik bij Landstede MBO in Raalte de entreeopleiding kon doen. Oké, dan zou ik daarna twee jaar mbo doen en dan naar de universiteit… ik had geen idee van al die verschillende niveaus hier.

Na mijn entreeopleiding koos ik voor de opleiding Retailmedewerker. Geen Middenkaderfunctionaris Bouw, want dat is er niet op niveau 2. En omdat ik het leuk vond en het kon, deed ik dat jaar ook de opleiding Dienstverlening erbij. Hierna kon ik naar mijn huidige opleiding.

Dit jaar loop ik, tot begin april, de laatste van mijn drie stages. Bij architectenbureau 19 het atelier in Zwolle werkte ik bijvoorbeeld aan een project in Wijthmen waarbij in een woning de slaapkamer naar de begane grond moest. Hiervoor heb ik een renovatieplan gemaakt. Van het bespreken van de wensen met de opdrachtgevers tot het maken van een presentatieboek: ik mocht het project van A tot Z doen.

Onder druk presteren

Ik heb het erg naar mijn zin op de opleiding, maar je hebt het wel echt heel druk omdat je werkt aan projecten van zowel bouwkunde, interieur als architectuur. En voor alle projecten heb je deadlines waar de docenten streng mee omgaan zodat je onder druk leert presteren.

Wat ik bij Landstede MBO heel goed vind, is de begeleiding. De docenten hebben alle tijd voor je, geven tips hoe je iets nog beter kunt maken. Ze hebben me bijvoorbeeld heel veel geholpen met het begrijpen van de taal. Ze zeggen ook altijd dat je het kunt, dat het allemaal wel goed komt. Fijn is dat.


Het belangrijkste van deze opleiding is dat je goed kunt samenwerken. Dat ik heel sociaal ben, maakt het makkelijker om met mensen om te gaan. Toch maakt de taal het lastig: ik vind mijn Nederlands nog niet goed genoeg. Ik kan het ook niet goed verbeteren omdat ik geen Nederlandse vriendinnen heb. Dat is ook om mijzelf te beschermen. Ik heb alleen maar herinneringen aan oorlog, aan het verhuizen en het moeten maken van nieuwe vriendinnen. Ga ik dus ergens anders heen, dan kan ik ze weer verliezen. Eigenlijk heb ik geen vaste plek. Mijn vaste plek zijn mijn ouders, zij waren er altijd.

Verbinden

Over architectuur en interieur valt nog heel veel meer te leren. Op het hbo, bij ArtEZ in Zwolle, wil ik zoeken naar mijn signature: in mijn ontwerpen wil ik de werelden van het Midden-Oosten en Europa verbinden en duurzaam bouwen voor alle culturen. Mijn inspiratiebron is Zaha Hadid, een Irakese architect en Arabische vrouw. Zij maakte ook oorlog mee, vluchtte naar Amerika en maakt daar hele mooie ontwerpen. Uiteindelijk wil ik nog naar de universiteit, het allerhoogste halen. Dat ik nog zoveel kan leren, maakt mij enthousiast over de toekomst!’

Meer over opleiding: Middenkaderfunctionaris Bouw

Meer over Internationale Schakelklas bij StartCollege

Meer over entreeopleidingen